Håravfall

Det spelar ingen roll om du är kille eller tjej, ung eller gammal, håravfall kan drabba vem som helst.

Håravfall är ingen sjukdom, eller till skjukdomsorsakat tillstånd. Den absolut vanligaste anledning till håravfall stavas DNA och arvsmassa. Det är helt enkelt skrivet i kroppen att håret kommer falla av. Det är en långdragen process som kommer att fortgå under resten av livet, oftast är frågan egentligen inte om, utan när, den kommer starta då mer än majoriteten av alla män till slut drabbas av håravfall.

Så vad händer? Varför får drabbas vissa individer av håravfall och andra inte? Varför får vissa individer behålla håret och fundera över frisyrer medan andra måste välja mellan keps och mössa?

Exakta mekanismerna som får en hårsäck att försvinna är inte är inte helt klarlagda, men man vet manliga könshormoner, andreogener, är en viktig del i processen. Testosteron är det mest kända manliga könshormonet och en vanligt hormon hos både män och kvinnor. Det stimulerar  sexlust, tillväxt av muskelmassa och mycket annat. Dock har testosteron, tillsammans med Dihydrotestosteron (DHT), också mindre önskade effekter som till exempel håravfall. Dihydrotestosteron är en förändrad variant av testosteron med 35 gånger starkare biologisk aktivitet än testosteron. För att förtydliga, de båda hormonerna påverkar samma hårsäckar på samma sätt, men en av dem, DHT, har mycket lättare för det. Hur mycket av dessa hormoner man producerar är skrivet i arvsmassan – höga nivåer ger större risk för håravfall.

Kroppens förmåga att omvandla testosteron till DHT är också en viktig faktor. Om en person har hög aktivitet i enzymet 5-alpha-reduktas, kommer fler testosteron-molekyler bli till DHT, och därmed öka 35 gånger mer i sinbiologisk aktivitet. Kroppens förutbestämda nivåer av detta enzym, och därmed koncentrationen av DHT i blodet är en en potentiell markör om man vill förutbestämma håravfall.

Att manliga könshormoner har en koppling till håravfall har varit känt länge. Hippokrates funderade ofta över sitt håravfall och han observerade att pojkar som kastrerades aldrig drabbades av håravfall. Då testiklarna är borta kommer inte någon insöndring av manliga könshormoner alls och håravfall blir omöjligt.

Den sista delen som arvsmassan påverkar är hårsäckarnas känslighet för de manliga könshormonerna. Även om man har höga nivåer av respektive hormon i blodet är det olika hur hårsäckarna påverkas från individ till individ. Precis som håravfall drabbar hårsäckarna på hjässan och i vikarna i högre grad, varpå man ser en krans-frisyr när håravfallet har fått fortgå i några år. Vissa individer har helt enkelt hårsäckar som inte påverkas av håravfall över hela huvudet istället för bara i nacken och på sidorna.

Motsatt mot vad man annars kan tro har forskning har kommit fram majoriteten av arvsmassan kommer från moderns sida. Att titta på sin morfar för att få en bild sitt framtida hårfäste är alltså bättre än att jämföra med sin pappa.

Om man har ärvt genen är det dock inte helt säkert  att den kommer att användas och ge uttryck. I alla celler är hela kroppens DNA representerad. En väldans massa information och otroligt mycket extrainformation per cell. Den information som inte behövs ligger hårt nedpackad och används inte. Om generna som gör oss mottagliga för håravfall ligger nedpackad kommer de inte att uttryckas. Man har alltså ärvt genen men det kommer se ut som att man inte gjorde det för den ligger nedpackad och är inte tillgänglig. Så även om hela din släkt alltid varit drabbade av håravfall är det inte helt säkert att genen tillåts göra sig hörd.

Håravfall är definitivt mest vanligt bland män. Kvinnor drabbas också och då ser förloppet lite olika ut. Kvinnor